perjantai 8. marraskuuta 2013

Tapaus wenge eli pomppivaa pohdintaa trooppisten puulajien käytöstä

Share it Please
(BTW tämä on edelleen aikalail kesken)

Kävin läpi tukun linkkejä trooppisten puulajien käyttöohjeistuksia ja koetin etsiä mitä mieltä mun pitäisi olla wengen käytöstä puuteollisuudessa. Voi hyvänen aika :O. Hiukan kyllä ihmettelen miten kukaan asiasta kiinnostunut kuluttaja/ostaja/satunnainen askartelija ottaa tolkkua siitä mitä voi käyttää ja mitä esim ei ehkä kannattaisi. Mielipiteitä on monia, toki, mutta meikäläinen kaipaisi niiden mielipiteiden taustalle jotakuinkin puolueetonta ja pohdittua statistiikkaa. Englantilainen puunystävät ry oli tehnyt seikkaperäisin listauksen omine suosituksineen, mutta vaikuttaisi siltä että senkin pohjana on IUCN:n uhanalaisuusstatus (joka näyttäisi perustuvan 1998 tietoihin) sekä CITES-listaus (ilman mainintaa panga pangasta, btw).
Intsia bijuga.


(Ai, sellainen sivuhuomautus, että hiotessa wenge haisee jokseenkin kissanpaskalta. Ja on myrkyllistäkin, siitä voi kosahtaa samanlaista ihottumaa  kuin myrkkymuratista)


Mistä sitten voi tietää, onko joku parkettifirma kuinka tosissaan ympäristöarvojensa kanssa? Ettei kyseessä ole pelkkä sanahelinä?

- Esim puukeskus.fi mainitsee että merbau on uhanalaista ja kertoo vaativansa materiaalintoimittajilta viranomaistakuun että puu on laillisesti hakattua.
Toisaalta muualla, mm. cites ja IUCN todetaan, että kaikki merbau on luonnonvaraista ja uhanalaista -> ekologiselta kannalta ei ole merktiystä onko hakattu luvalla vai luvatta (toki moraalisesti iso ero).
merbau=kwila, lat. Intsia bijuga
- Greenpeacen mukaan kyseessä on hidaskasvuinen puu (lajista riippumati), pääasiallinen kasvupaikka on "primääri sademetsä" eli ööööö vanha alkuperäien sademetsä, ei mitään uutta viljeltyä?

Sademetsä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Followers

Follow The Author