maanantai 30. syyskuuta 2013

Leipäalunen

Tehtävänä oli leipäalunen. Tarkoituksena oli lähinnä tutustua työstömenetelmiin, kaikkiin isoihin hurjiin laitteisiin sirkkeleistä nauhahiomakoneisiin. Yksinkertainen leipälauta suunniteltiin paperille, jonka jälkeen otettiin käsittelemätöntä raakalautaa ja aloitettiin käsittely. Hiontaa, sahauksia, leikkelyitä, väliin tammiviilua ja liimauksia ja taas lisää sahailua ja hiontoja. Lopulta tarkotuksena oli sahata vannesahalla omasta laudankappaleesta palanen. En minä sitä raaskinut heittää hukkaseen, loppua vaivalla tehdystä liimapuulevystä, joten sahatahumpsautin yhteensä kuusi leipäalusta ja vielä jäi sopivasti leikkuulaudan kokoinen palanen.




Tähän olen tyytyväinen. Edelleen. Siisti, kaunis, käyttökelpoinen. Vähän aavistuksen muistuttaa isäni puuteoksia, ehkä? 
Continue Reading...

Avaimenperäilyä

Se ihan ensimmäinen rojekti oli avaimenperä, ensin mallikappale suht pehmeästä uretaanista ja varsinainen killutin puusta. Pyöreän muodon tuottaminen pikkuruisella sahalla osoittautui vaikeaksi, samoin muotojen kaivertaminen ei ollutkaan aivan niin kätevänhelppoa kuin paperille piirtäessä. Vähän avuton olo oli, en ole juurikaan (lainkaan?) tällaisia tehnyt.


Puisena se näytti tältä. Ei todellakaan sitä mitä ajattelin, mutta tästähän se opettelu vasta alkoi. 


Continue Reading...

perjantai 20. syyskuuta 2013

Pintäkäsittelyä

Yhtenä jakson oppina oli pintakäsittelyn perusteet. Tutustuimme eri maalaustekniikohin, eritoten ruiskumaalauksen saloihin. Täytyypä sanoa, että enää en ihmettele miksi tarvitaan muutaman vuoden koulutus maalipyssyn käyttöön! Eipä ollut ollenkaan niin yksinkertaista kuin olisi voinut äkkiseltään kuvitella – etenkin kaksikomponentti maalien kanssa oli sellainen säätäminen että uijuijui. Erityisesti välineiden puhdistusrassaus oli sen verran työlästä (hidasta, hyvin hidasta, tarkkaa ja vaati tolkuttomia määriä tinneriä) että ei näin herkästi päänsärkyä liuottomista saava ynnä nopean hermorakenteen omaava henkilö voisi ainakaan päivätyökseen tehdä.

Teimme ensin Rhinoceros-ohjelmalla karkean puumallin (tai öö Mastercam?); tämä sitten tulostettiin ja leikattiin vannesahalla ohuesta MDF-levystä. Maalausta harjoiteltiin ensin pikkuruiseen puujakkaraan (siitä ei tietenkään ole kuvia, itse tuolikin on kadonnut minnelie), jonka jälkeen suihkittiin valkoinen pohjamaali (josta työvaiheesta ei ole näköjään kuvallisia todisteita)

Korvasienen ja puun risteytys raakalaismuodossa.

Korvasienipuu turkoosiksi maalattuna.

Continue Reading...

Followers

Follow The Author